La malul Mării Negre, în județul care poartă același nume, se află unul dintre cele mai vechi orașe atestate istoric din România, Constanța. Urbea se poate lăuda cu cel mai mare port la bazinul Mării Negre și al patrulea ca mărime din Europa. Constanța este al cincilea oraș din țară, ca număr de locuitori, după București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași și este un punct de atracție turistic important din România. Despre acestea și cum poți ajunge să le vizitezi îți vom spune în cele ce urmează.

Cazinoul Constanța

Prezent în, probabil, toate fotografiile de vacanță ale turiștilor care aleg să viziteze Constanța, Cazinoul este, fără îndoială, emblema orașului. Străjuind orașul de pe faleză, clădirea a fost prima ridicată după încheierea dominației otomane, acum mai bine de 130 de ani. Simbolul Constanței emană încă aerul epocii în care a fost construit, chiar dacă astăzi se află în ruine.

În vremea în care Cazinoul își trăia anii de glorie, clădirea avea amenajate la interior mai multe încăperi destinate diverselor activități de recreere, precum o sală de dans, două săli de jocuri de noroc, dar și două săli de lectură, unde vizitatorii puteau absorbi cu sete cele mai noi știri din presa locală și internațională. Marinari din toate colțurile lumii iubeau acest loc și se adunau pe terasa Cazinoului, alături de elita vremii.

Concertele și serile dansante organizate aici și susținute de celebrități erau nelipsite, mai ales în perioada estivală. Administrația locală obișnuia să finanțeze astfel de evenimente, devenite celebre peste mări și țări.

Astăzi, din păcate, clădirea este în stare avansată de degradare la interior, deși s-a propus în nenumărate rânduri reabilitarea sa. Cazinoul din Constanța poate fi vizitat în zilele noastre doar la exterior, amintind de vremurile bune în care orașul era înfloritor.

Farul Genovez

Dacă te-ai plimbat măcar o dată pe faleza din Constanța, sigur ai mers pe lângă Farul Genovez, care, deși este un obiectiv important, poate trece neobservat. Amplasat între Cazino și fostul Hotel Carol, astăzi Comandamentul Marinei, Farul Genovez și-a primit numele în semn de respect pentru genovezi, care sunt considerați a fi „stăpânitori ai mărilor”, nicidecum nu a fost construit de italieni.

Cu o înălțime de 16 metri, o formă octogonală și ridicat din piatră naturală, Farul Genovez are în vârf o cupolă metalică din care era proiectată lumina care avea să îi călăuzească pe marinari, prin opt geamuri. Elementele de ornament ale farului indică punctele cardinale, iar la interior obiectivul turistic are 53 de trepte care duc spre vârful acestuia. Marinarii puteau vedea lumina proiectată de far de la 5 kilometri depărtare și la 21 de metri deasupra mării.

Delfinariul Constanța

Delfinariul din Constanța atrage curioși pe tot parcursul anului, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din oraș. Așezat la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Soveja, Delfinariul a fost deschis pentru prima dată publicului pe 1 iunie 1972, fiind la vremea respectivă primul muzeu de acest tip din România și din sud-estul Europei. Locul rămâne unic în țară și astăzi pentru spectacolele excepționale cu delfini, lei de mare sau pinguini.

Poți vizita delfinariul în fiecare zi a anului pentru o taxă de 25 lei pentru adulți, 12 lei pentru elevi și studenți, în vreme ce accesul copiilor cu vârsta sub 5 ani este gratuit.

Acvariul Constanța

Mai rămânem cu gândul la viața marină, că doar suntem la câțiva metri de valurile înspumate și trecem pe lista de obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratezi în Constanța și Acvariul. Amplasat față în față cu Cazinoul, acesta este o expoziție permanentă de faună și floră acvatică. Inaugurată la 1 mai 1958, clădirea a fost prima cu această destinație din România și a găzduit sute de evenimente dedicate viețuitoarelor din adâncuri. Acvariul este structurat pe trei secții, Marina, care este și cea mai mare, cu exemplare de pești și nevertebrate din Marea Neagră, Dulcicola și Pești Exotici.

Vei putea admira aici o impresionantă colecție de sturioni, pisici de mare, scorpii, dragoni și căluți de mare, dar și specii exotice, precum piranha, pești lopată sau pești pisică.

Taxa de intrare la Acvariu este de 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru studenți, iar copiii cu vârsta sub 5 ani au intrarea gratuită.

Planetariul Constanța

Dacă ești pasionat de univers și tainele sale, trebuie neapărat să vizitezi și Planetariul din Constanța. Vei putea observa corpuri cerești din Calea Lactee sau din alte galaxii, vei fi uimit să vezi cum arată mai de aproape luna, un meteorit sau stele despre care nici nu știai că există.

Cu o cupolă cu diametrul de 8 metri și o capacitate 80 de locuri, Planetariul îți va proiecta un cer înstelat pe o boltă artificială. Vei putea privi bolta cu ajutorul unui telescop cu oglindă tip Cassegrain, în cadrul Observatorului Astronomic. Personalul foarte bine instruit te va ajuta să cunoști mai multe din secretele astronomiei și să pleci din vacanță cu o amintire excelentă.

Poți găsi cu ușurință Planetariul la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Soveja, în imediata vecinătate a intrării sudice în stațiunea Mamaia.

Constanța este, înainte de toate, un oraș plin de istorie și obiective turistice cel puțin interesante, așa că data viitoare când ajungi pe litoral, rezervă-ți câteva ore și pentru o vizită a urbei de la malul mării.