Sursa foto: murbansky/Shutterstock.com

Denumită și Insula de Smarald a Mării Egee de Nord și considerată mândria Macedoniei și a Traciei, insula Thassos este una dintre cele mai bune destinații în care să-ți petreci vacanța de vară, din mai multe motive. În primul rând, este situată destul de aproape de România, la circa 550 de kilometri de București, astfel că se poate ajunge acolo repede și ușor, cu mașina până în portul Kavala iar de acolo cu un feribot (distanța dintre Kavala și Thassos este de numai 10 kilometri). În al doilea rând, deși are un perimetru de doar 93 de kilometri, Thassos se mândrește cu un număr mare de plaje magnifice, variind de la plaje populare și dotate cu toate facilitățile, cum ar fi Golden Beach sau Paradise Beach, la plaje mai izolate, aproape private precum Saliara, Giola sau Skala Marion.

Citește mai departe pentru a afla mai multe informații despre cele mai apreciate 5 plaje ale insulei:

  1. Saliara. Cunoscută mai mult sub denumirea de Marble Beach datorită nisipului său extrem de alb și pietricelelor de marmură albă de pe fundul mării, Saliara se găsește pe coasta estică a insulei, la circa 5 kilometri de Makryammos, o altă plajă superbă din Thassos, care este însă privată. Saliara este probabil preferata vizitatorilor acestei insule atât datorită nisipului său alb cât și a apei de un albastru suprarealist ce te face să ai impresia că te afli pe o plajă tropicală. Când te afli în apă, pur și simplu nu te poți opri din a-i admira culoarea și claritatea. Sentimentul este cu adevărat de nedescris!
  2. Paradise Beach. Cu un nisip extrem de fin atât în apa cât și pe țărm, plaja Paradise este perfectă pentru familiile cu copii mici, având ape calme, puțin adânci, numai bune pentru înot. Situată în partea de sud a insulei, această plajă are în spate un peisaj verde muntos irezistibil, care i-a atras popularitatea de care se bucură în prezent. Iar dacă ești o persoană activă, plaja Paradise îți va plăcea și mai mult! Acest loc este ideal pentru windsurfing!
  3. Giola. Deși nu este literalmente o plajă, Giola este un must-see atunci când ajungi în Thassos! Aceasta este o lagună marină naturală sculptată în stânci, ce seamănă cu o piscină generoasă de 20×15 metri. Având stâncile din jur terasate, este destul de ușor să mergi pe ele. De pe stânci poți sări direct în lagună pentru înot, însă reține! Prosopul de baie va trebui să îl ții direct pe stânci, deoarece la Giola nu există deloc nisip.

Uimitoarea lagună este situată în apropiere de plaja Astris, în sudul insulei.

  1. Golden Beach. Una dintre cele mai faimoase plaje din Thassos și favorita multora pentru nisipul său auriu și pentru apa extrem de limpede, Golden Beach este amenajată cu toate facilitățile necesare, inclusiv cu șezlonguri cu umbreluțe, baruri și restaurante (aici vei găsi chiar și restaurante românești!). Înconjurată de o vegetație bogată, această plajă le oferă vizitatorilor săi oportunitatea de a se plimba cu banana, cu hidrobicicleta sau cu jetski-ul pe mare sau de a face parasailing.

Golden Beach este situata în partea estica a insulei, intre plajele Makriamos și Skala Potamia.

  1. Alyki Beach. Probabil cea mai frumoasă plajă din Thassos, însă de multe ori evitată din cauza aglomerației, fiind destinația de relaxare preferată a grecilor în timpul weekend-urilor, Alyki Beach merită totuși vizitată! Formată într-un golf spectaculos, cu o apă de culoarea smaraldului, nisip alb și cu păduri luxuriante de măslini în împrejurimi, Alyki Beach are, de asemenea, o mulțime de taverne fermecătoare, unde fructele de mare și vinul din podgoriile grecești sunt vedetele bucătăriei!

Thassos are mult mai multe plaje frumoase de exlorat, cum ar fi Skala Kalirachi, Skala Prinos, Skala Rachoni, Astris, Nisteri, etc.