*Sursa foto: absolutimages / Shutterstock.com

Planificarea unei excursii intr-o destinatie exotica trebuie sa includa neaparat si un plan de vaccinare, mai ales daca zona in care te vei deplasa prezinta un risc crescut in cazul unei anumite afectiuni. In functie de continent, tara sau regiune, vaccinurile necesare pot varia, insa cele mai multe kit-uri de vaccinare pentru vacanta includ imunizarile clasice precum cel diftero-tetanic, cel impotriva hepatitei A si B si cel impotriva rujeolei.

Chiar daca excursia nu dureaza mai mult de doua-trei saptamani, vaccinarea este recomandata de catre medicii specialisti in contextul actual in care din ce in ce mai multi turisti aleg sa calatoreasca catre destinatii de pe un alt continent, continent in care se gasesc afectiuni si virusuri diferite fata de cele cu care organismul este obisnuit. De pilda, un european care alege sa calatoareasca intr-o destinatie din Asia sau Africa trebuie sa se informeze temeinic cu privire la riscurile ce pot aparea in timpul sejurului si sa ia masuri din timp pentru ca in cele doua continente mentionate la final exista anumite riscuri ce pot fi diminuate cu ajutotul vaccinelor.

Daca te-ai hotarat sa vizitezi o tara din Asia…

Inainte sa incepi pregatirile pentru un sejur in Asia este foarte important sa faci o vizita la medicul de familie si sa iti evaluezi starea generala de sanatate. Este un lucru general valabil faptul ca un organism puternic si imunizat corect de-a lungul vietii are o rezistenta crescuta in fata posibilelor afectiuni din viitoarea destinatie, la fel cum este cunoscut si faptul ca un sistem de aparare slabit in urma unei raceli sau a unor anumite boli poate fi mai usor de rapus de un virus nou cu care poate intra in contact in destinatia aleasa. Dupa un control amanuntit, medicul poate decide prescrierea unor suplimente alimentare sau a unor vitamine care sa intareasca sistemul imunitar, iar ulterior iti vor fi recomandate anumite vaccinuri specifice zonei in care te indrepti.

De retinut este faptul ca se iau mereu in calcul itinerariul si activitatile incluse. De exemplu, daca o persoana calatoreste in Bangkok pentru cateva zile in interes de serviciu, iar contactul sau cu mediul exterior este limitat, cel mai probabil i se va prescrie un numar mic de vaccinuri, tinand cont de expunerea redusa. Totodata, daca vorbim despre o persoana care doreste sa mearga in Bangkok si sa viziteze cat mai multe locuri din imprejurimi, sansele sa intre in contact cu anumite virusuri creste si de aceea planul de imunizare este ceva mai complex. Printre cele mai comune vaccinuri care se fac turistilor care pleaca in Asia se afla vaccinul anti rabic, tratamentul impotriva malariei, vaccinul pentru febra tifoida si vaccinul impotriva poliomielitei.

Daca te-ai hotarat sa vizitezi o tara din Africa…

Africa este un teritoriu splendid cu numeroase culturi bogate si traditii spectaculoase. Pe cat de exotic suna o vacanta in Africa pe atat de serioase sunt afectiunile pe care le poti contacta in timpul unui sejur. De aceea, contactarea unui medic inainte de plecare este vitala.

Africa a fost se afla sub vizorul mai multor institutii internationale de sanatate din cauza mediului favorabil pentru raspandirea unor boli extrem de periculoase. In principiu, vaccinurile recomandate pentru o vizita in Africa sunt similare cu cele pentru un sejur in Asia, insa in functie de tara vizitata, se pot adauga anumite tratamente suplimentare.

Daca te-ai horatat sa vizitezi Mexic, America Centrala sau America de Sud…

Peisajele de vis ale teritoriilor de peste ocean au cucerit inimile calatorilor aflati in cautarea unor destinatii cat mai spectaculoase drept urmare, numarul turistilor europeni care se indreapta catre continentul american se afla in continua crestere.

La fel ca in orice alt caz, un sejur intr-un loc diferit fata de cel cu care organismul uman este obisnuit poate aduce de la sine si unele probleme de sanatate. Pentru a evita neplacerile este recomandat un set de vaccinuri care sa includa toate cele mentionate mai sus, la care se adauga unele noi, in functie de zona vizitata.

De mentionat este faptul ca in zona exista riscul contactarii virusului Zika, virus ce inca nu are un vaccin de prevenire.

Reguli de preventie valabile oriunde in lume

Pentru a evita contactul cu un virus este foarte importanta igiena. Pe langa regulile cunoscute de iginiena, turistilor care calatoresc in destinatii cu risc crescut de infectie le este recomandat sa consume apa numai din sticle imbuteliate, sa evite alimentele vandute pe strada si sa se asigure ca obiectele de uz personal sunt dezinfectate corespunzator dupa fiecare utilizare.

Acum ca ai informatiile necesare, e timpul sa alegi vacanta potrivita pentru tine. Cauta cele mai bune oferte pe http://www.tui-travelcenter.ro/vacante-exotice/